Pesä Publishing

Pesä Kustannus on Nelli Ruotsalaisen ja Jonna Nummelan vuonna 2018 Helsinkiin perustama feministinen asennekustantamo, jonka missio on moninaistaa kustannuskenttää madaltamalla kynnystä esikoiskirjoittajille. Pesä Kustannus on tähän mennessä julkaissut kaksi esikoisrunoteosta, Nelli Ruotsalaisen Täällä en pyydä enää anteeksi (2018), Leena Sainion Särmää serenadissa (2019) sekä Hanna Rentolan Heinäkuu (2019). 

Ruotsalaisen Täällä en pyydä enää anteeksi nousi omaäänisyydellään vuoden 2019 Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaaksi ilman minkäänlaista markkinointibudjettia. Pesä on kahden vuoden olemassaolonsa aikana ollut esillä muun muassa Helsingin Kirjamessuilla, Suomen kuvalehdessä, Nuoressa Voimassa, Tuli & Savu -lehdessä, Parnassossa, Libero -lehdessä sekä lukuisissa kirjablogeissa. 

Pesä Kustannus haastaa ja uudistaa kustannuskentän normeja. Kustantamomme kaikkea toimintaa läpäisee tasa-arvo, saavutettavuus ja yhdenvertaisuus niin julkaistujen teoksien teemoissa, viestinnässä kuin kustannustoimituskäytännöissä. Julkaisemalla esikoisteoksia, Pesä madaltaa kynnystä ottaa haltuun tilaa kirjallisuuskentällä. Tuomme lukijoiden käsiin sanataiteellisesti originellejä kirjoittajia, joiden omakohtaisuudesta ammentavat tekstit raivaavat tietä moninaisille äänille.

Kustantamon toiminnassa yhdistyy pienkustannustoiminta, feministinen tutkimus, taiteen tuottaminen ja aktivismi. Luomme ja ylläpidämme turvallisempaa tilaa marginaaleissa kirjoittaville runoilijoille. Feminismimme ei rajoitu sukupuolitettuun positioon, vaan toivottaa tervetulleeksi kaikki kirjoittajat, jotka kokevat vallitsevien yhteiskunnan rakenteiden ja normien takia äänensä hukkuvan valtavirtaan, tai jäävän täysin sen ulkopuolelle. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat toimintamme läpileikkaavia teemoja, jotka tunnemme sekä käytännössä että teoriassa. Panostamme osallisuuteen madaltamalla kynnystä kirjoittaa ja huomioimme osallistujien väliset risteävät erot. “Asenne” kustantamon nimessä viittaa tavoitteeseemme paitsi tuottaa uutta feminististä runoutta ja kirjallisuustapahtumia, myös vaikuttaa työllämme ihmisten ajatteluun ja asenteisiin moniäänisen työn kautta, joka näkyy ja kuuluu monissa kanavissa.

Yhteystiedot:

@pesapublishing

pesapublishing@gmail.com

“Pesä kustantaa asenteella- feministinen kirjakunstantamo syntyi joukolla tekemisestä”

Libero

Nelli Ruotsalainen, Täällä en pyydä enää anteeksi (2018):

“Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista”

YLE

Leena Sainio: Särmää serenadissa (2019) 

“Leena Sainio ei uhriudu epäkohtien edessä”

Suomen Kuvalehti

Hanna Rentola: Heinäkuu (2019)

“Metafiktiivisen perheenäifin odysseia”

Hanna Rentola Heinäkuu