Bio

Jonna Nummela on jo muutaman vuoden ajan kuulunut esiintyvän runouden uudistajiin ja kärkinimiin. Hän on paitsi lavarunouden Suomen mestari, myös kansainvälisesti Suomen menestynein slam-esiintyjä. Hän käsittelee teksteissään feminismiä ja lähiöelämää konkreettisesti, terävillä näkökulmilla ja lämmöllä. Erityinen painoarvo hänellä on uuden yleisön tavoittamisessa ja kirjallisuuden kynnysten murtamisessa. Hän tuo kirjallisuuden äärelle sellaisen yleisön, joka ei aiemmin ole löytänyt sieltä itseään.

Aleksis Salusjärvi

MÄÄ

Olen teatterin ja stand up-komiikan maailmasta lavarunouden äärelle löytänyt sanataiteen sekatyöläinen ja aktivisti. Olen Poetry Slamin Pohjoismaiden mestari 2019, Suomenmestari 2018 ja Helsingin mestari 2018. Olen keikkaillut Suomen festareilla Ruisrockista ILMIÖön ja Bättre Folkiin sekä esiintynyt ja kilpaillut poetry slameissa ympäri Eurooppaa mm. Lontoossa, Budapestissa, Tartossa, Nicosiassa, Wienissa ja Lillehammerissa.  

Kirjallisuus – ja runotapahtumia joissa olen esiintynyt on jo pitkä ja ihana lista, jolle mahtuu mm. Helsingin Kirjamessut, Helsingin Juhlaviikot, Runokuu, Varsinais-Suomen Runoviikko sekä Helsingin Taiteiden Yö. Tällä hetkellä teen yhteistyötä Yleisradion kanssa tuottaen runosisältöjä Yle Draamalle ja Yle Areenan Instagram Stories-tilille. 

Vuonna 2018 perustin asennekustantamo Pesän Nelli Ruotsalaisen kanssa. 

Opiskelin Lontoossa Royal Central School of Speech and Dramassa soveltavan teatterin koulutusohjelmassa, valmistuin teatteritaiteen kandidaatiksi ja yhteisöpedagogiksi vuonna 2014. Vuonna 2020 valmistun filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenani sukupuolentutkimus. Graduni käsitteli epäonnistumisen estetiikkaa feministisessä aktivismissa, jota nyt toteutan käytännössä.

LAVARUNOYHTEISÖ

Löysin lavarunouden vuonna 2017 Helsinki Poetry Connectionin kautta. Olen siitä lähtien ollut aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa, viimeiset kaksi vuotta hallituksen varapuheenjohtajana. HPC:n lipun alla olen ollut vastaanottamassa sekä Kirsi Kunnas-palkintoa 2018, että Suomi-palkintoa 2019 lavarunouden edistämisen eteen tehdystä työstä. Olen myös toimittanut Lavarunous-Vallankumous!- runoantologian yhdessä Veera Koivaaran ja Hanna Rentolan kanssa ja tuottanut Poetry Slamin SM-finaalin Runokuu-festivaaleille 2019. Opetan Lavarunoakatemiassa ja tuotan Sieravuoren Lavarunofestivaalia yhdessä Harri Herttelin kanssa. 

RUNOAKTIVISMI

Aktivismini kantavat teemat ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet, päihdetyö ja mielenterveys. 

Esiinnyn Prideilla ja muissa LGBTQ+ tapahtumissa aina ja kaikkialla, riittää että järjestäjillä on tarpeeksi budjettia maksaa mahdolliset matkat ja majoitus. Tähän astisiin homorunoretkiin lukeutuu mm. Arctic Pride Rovaniemi, Turku Pride, Helsinki Pride, Pori Pride, Raasepori Pride ja Savonlinna Pride Picnic.

Vuodesta 2019 olen työskennellyt yhdessä Ehkäisevä Päihdetyö Ehyt ry:n kanssa, tuottanut kokemuksiin perustuvaa verbatiimirunoutta ja esiintynyt mm. Kaikkien kaupunki-hankkeessa, Runometrossa, Oodissa ja Asunnottomien yössä. Työskentelen yhteisötaiteilijana mielenterveyskuntoutujien kanssa Taiteen Sulattamolla ja mielenterveysaktivistiryhmä Koalassa jossa mm. tuotan suosittua, kokemusasiantuntijoille ja mielenterveysteemoista kiinnostuneille suunnattua Kokemusklubia.